Beneficiile uleiului de chimen
12 martie 2024Deparazitarea naturala pentru copii – sfaturi si solutii practice
17 mai 2024Simptomele dermatitei atopice pot crea un real disconfort si durere bebelusului, mai ales daca vorbim despre prurit. Din cauza acestuia, bebelusul plange frecvent si nu se poate odihni in mod corespunzator, lucru ce cauzeaza nopti nedormite parintilor sau intregii familii.
Din acest motiv, este important sa cunoasteti informatiile cu privire la tratamentul dermatitei atopice si modalitatile in care puteti ingriji pielea bebelusului intr-o maniera optima, pentru a facilita procesul de vindecare.
Am pregatit pentru dumneavoastra un articol in care vom dezbate cum este corect sa ingrijiti bebelusul cu dermatita atopica, precum si ce produse este recomandat sa utilizati.
Masuri eficiente de luat in plan initial
Inainte de a trece la ingrijirea propriu-zisa a pielii bebelusului, trebuie sa luati masuri menite sa limiteze efectele adverse ale factorilor de mediu ce agraveaza dermatita atopica. Astfel, pentru inceput este recomandat sa eliminati din locuinta toate substantele chimice intalnite atat in detergenti, solutiile de curatare sau in solutiile de indepartare a insectelor si daunatorilor. Substantele chimice intalnite in compozitia acestora nu fac altceva decat sa irite caile respiratorii ale bebelusului si ii pot declansa in orice moment reactii alergice. O alternativa pentru solutiile de curatare este sa preparati singuri, in casa, solutii de curatare pe baza uleiurilor esentiale, care prezinta proprietati antibacteriene si antifungice.
De asemenea,este indicat sa eliminati si odorizantele de improspatare a aerului, precum si cosmeticele de tipul deodorantelor sau parfumurilor. Incercati, pe cat posibil, in aceasta perioada sa nu redecorati casa, iar temperatura ambientala nu trebuie sa depaseasca 22 de grade pentru a nu crea o umiditate foarte mare, ce reprezinta un pericol pentru caile respiratorii.
Cum sa ingrijiti pielea sensibila cu dermatita atopica
Trecand mai departe, este important ca fiecare parinte sa stie cum sa ingrijeasca pielea bebelusului, mai exact cum sa abordeze intreaga situatie pentru a nu agrava simptomatologia.
Un pas important de urmat este cel din momentul baitei bebelusului, mai precis ceea ce trebuie sa faceti si ce nu. Astfel, temperatura apei nu trebuie sa fie una nici ridicata, nici scazuta, ci potrivita pentru ca o temperatura prea mare a apei va determina deshidratarea pielii bebeluslui. De asemenea, nu trebuie ca imbaierea copilului sa depaseasca 10 minute, iar apa folosita trebuie sa fie filtrata pentru a indeparta reziduurile si contaminantii, precum nocivul Clor.
Imediat dupa baie, puteti infasa copilul intr-un prosop de bumbac organic si il puteti tampona usor pentru a ajuta pielea sa ramana hidratata. In perioadele acute, cand pielea este foarte pruriginoasa, puteti utiliza o compresa calduta cu sare de Himalaya ori sare de la Marea Moarta, aplicand-o direct pe zonele afectate. Elementele acestor sari terapeutice au efect calmant, iar acest lucru este esential in cazul dermatitei atopice pentru a nu adanci leziunile. Totodata, puteti adauga sare de Himalaya sau o lingurita de bicarbonat de sodiu in apa de la baie pentru a calma iritatiile pielii.
Ce produse naturiste sunt recomandate
Alaturi de tratament dermatita atopica recomandat de medicul pediatru, trebuie sa stiti faptul ca puteti accelera procesul de vindecare cu ajutorul produselor naturiste, inclusiv unguente naturale si ceaiuri.
Avand o compozitie exclusiv din plante, le puteti utiliza cu incredere, fiind ”prietenoase” cu pielea bebelusului. Astfel, puteti aplica unguenti pentru dermatita emolienti imediat dupa ce stergeti copilul pentru o hidratare cat mai eficienta a pielii. Recomandata este crema organica cu extract de galbenele sau chiar ceaiul de galbenele intrucat galbenelele sunt extrem de eficiente in procesul de hidratare al pielii.
Totodata, unguenti naturali recomandati sunt cei cu extract de musetel, unt de shea, ulei de nuca de cocos presat la rece, ulei de luminita noptii, mimoza tenuiflora sau vitamina E naturala.
Alegeti crema cu catina si aplicati-o pe pielea bebelusului dumneavoastra, insa doar in situatia in care tesutul cutanat nu este infectat. In caz contrar, puteti agrava starea in care se afla cel mic, inclusiv simptomatologia.
In acelasi timp, terapia florala pentru dermatita atopica este reprezentata, in mare parte, de apele florale, uleiurile vegetale sau diverse extracte din plante, fiind recomandate si sprijinind vindecarea eczemelor. Astfel, va recomandam apele florale sau uleiurile vegetale obtinute din:
- Lavanda
- Musetel
- Albastrele
- Musetel roman
- Catina
- Eucalipt
- Galbenele
- Aloe vera
- Argan
- Schisandra
- Migdale dulci
- Luminita noptii
- Coacaze negre.
Puteti incerca si dumneavoastra sa le utilizati, insa important de mentionat este sa le aplicati diluate cu cateva picaturi de apa intotdeauna. In acelasi timp, le puteti testa pentru inceput, in spatele urechii, pe spate si pe obraz pentru a vedea daca sunt acceptate de pielea bebelusului. Daca totul este in regula, atunci le puteti aplica cu incredere atat pe piele, cat si in apa de la baie.
Asadar, iata cateva dintre recomandarile noastre privind ingrijirea pielii cu dermatita atopica la bebelusi. Speram ca veti tine cont de acestea, iar daca vreti sa descoperiti mai multe detalii, va invitam sa lecturati paginile lucrarii Vindeca DAI cu entuziasm.