Mituri despre dermatita atopică, simptomele acesteia și tratamentele recomandate
19 septembrie 2024Intoleranța alimentară la copii nu este alergie – diferențe bine de știut
21 octombrie 2024Știați că…numit și aurul nutritiv pentru bebeluși, un lichid magic, laptele matern nu poate fi reprodus 100% de niciun tip de formulă? Desigur, pentru cazurile excepționale, când există o anumită condiție medicală a mamei și aceasta nu poate alăpta, iată, există alternativa laptelui formulă. Doar că industrializarea, modernismul actual și chiar și consumerismul fac ca mamele să fie mai degrabă influențate să aleagă calea simplă, a laptelui formulă, în detrimentul celui natural.
Despre alergie la nou nascuti detaliem în rândurile ce urmează.
Simptome de alergie la un nou-născut
În cazul alergiilor manifestate imediat după consumul de lapte, pot să apară simptome precum:
- Urticarie.
- Umflaturi locale, pe buze, față.
- Strănut și rinoree.
- Tuse.
- Disconfort abdominal și dureri abdominale.
În cazul unor manifestări pe fond alergic, efectele întârziate, adică care apar la interval de câteva zile, sunt:
- Erupții cutanate.
- Vărsături.
- Colici severe.
- Constipație sau dimpotrivă, scaune diareice cu mucus și/sau sânge.
Alergia are legătură cu laptele matern?
Având în vedere că în primele sale 6 luni de viață este hrănit exclusiv cu laptele matern, la ce ar putea fi alergic un bebeluș? Această întrebare îi face pe unii să creadă că laptele mamei nu este calitativ. Însă, orice expert în alăptare ar putea să confirme că lucrurile nu stau chiar așa.
Sugarii pot prezenta diverse simptome de alergie. Chiar dacă sunt hrăniți exclusiv la sân. De vină ar putea fi alimentația mamei și starea sa de sănătate. De altfel, nu este recomandată întreruperea alăptării și schimbarea cu laptele formulă din comerț. Ce este însă necesar de făcut este ca mama să își controleze foarte bine alimentația.
Unul din alimentele problematice din acest punct de vedere este laptele de vacă. Consumat de mamă de plăcere, pentru că este sursă de calciu sau pentru că, există această credință din popor, că produci mai mult lapte matern, dacă vei consuma ceva similar, adică laptele de vacă. Aproximativ jumătate din mamele care consumă lapte de vacă în perioada de alăptare, secretă proteine alimentare în laptele lor. Ajuns și la bebeluș, acesta poate da semne de alergie imediată sau întârziată.
Alimente de evitat în perioada de alăptare
Alimentația joacă un rol crucial în viețile noastre și iată, afectează implicit buna dezvoltare a bebelușilor. Mamele care alăptează ar trebui să consulte și un specialist în alăptare, un tehnician nutriționist de asemenea, pentru a se asigura că alimentația lor este una corectă atât pentru ele, cât și pentru sugari.
Din lista alimentelor interzise se numără: cafeaua, ciocolată, tonul, cerealele procesate, precauție la consum de fasole, mazăre, conopidă. În general sunt de evitat produsele care pot avea drept consecință constipația sau disconfortul abdominal. Includem de asemenea în această listă și produsele care conțin ou crud, asta pentru a evita posibila infecție cu salmonella. Precauție trebuie să fie și privind consumul brânzeturilor moi, cum este feta, gorgonzola sau brie, printre altele.
Dacă sugarul da semne de intoleranță sau alergie, adresați-vă medicului pediatru. Atenție însă, nimic nu poate înlocui laptele matern și nutrienții săi, însă pot fi necesare corecții alimentare pentru mamă.